Waarom zitten die kleuren daar?

Waarom zitten die kleuren daar?

Één ding weet ik zeker, als ik aan deze illustratie van een park in de zomer begin: het gras is geel. Niet omdat het dor is, maar omdat de zon schijnt. En de andere kleuren? Die puzzel ik er wel om heen.
Dit laatste klinkt een beetje als een dat-doe-ik-wel-eventjes.
Was dat maar waar, zo’n actie waarmee de schildering in één keer, hopla, goed op staat. Maar nee. Passende kleuren bij het gele gras vinden is voor mij puzzelen geblazen.


Dat puzzelen begint met een globale indeling die de illustratie als het ware in drie horizontale stroken opdeelt: 
- De achtergrond, waar de warmere kleuren zitten
- De voorgrond met de koelere kleuren.
- Het midden dat qua kleur tussen het warme en koele in zit.



Die paar plekken, helemaal achterin het park, waar een poort onzichtbaar is door de gele warmte op deze zomerse dag. Daar is het qua kleur heel warm. Warm geel, een kleur die warmer is dan het geel van het gras elders in de illustratie.
Warm geel is een geel met ‘n tikje rood erin, maar dat nog geen oranje is.



In de voorgrond geef ik het water een blauwe kleur. In tegenstelling tot het warm geel achterin, is het blauw één van de koelste kleuren in de illustratie. Het allerkoelste plekje is wel het wit in de brugleuningen. En in de broek van de meneer, helemaal rechtsonder in beeld.



Tussen het koele blauw en warme geel in, een kleur die er qua temperatuur tussenin zit: groen.



En de rest?
Ehm ja, de rest...

Nou ja, de rest is eigenlijk een beetje van hetzelfde. Alle mensen, honden, vissen en grassen geef ik een kleur die een afgeleide is van het (warm) geel, blauw en groen.





Een zomerse dag is géén zomerse dag zonder een goede schaduw. Van die schaduwen die zich voor je uit werpen, wanneer je aan het wandelen bent met de zon in de rug.

Een schaduw hoeft niet donkergrijs of zwart te zijn. Ik heb 'm paars gemaakt want paars werkt goed samen met geel, omdat paars en geel complementair zijn aan elkaar. Het is ook weer een koelere kleur dan het geel, wat maakt dat de koele schaduw voelbaar is.

Bovendien geeft 't paars de illustratie extra smoel! Vergelijk de afbeelding hieronder maar eens met de afbeelding zonder paars, hierboven.



Zo, de kleurenpuzzel is met wat intuïtie en hoofdbrekens gelegd.
Ik hoop dat je het een leerzaam illustratieblog vindt. En dat de illustratie je ertoe beweegt om op een zomerse dag een ommetje in het park te maken!